4 os.
15 min
Łatwe
9.85 zł / os.
Sorbet malinowy z ciasteczkami
Składniki przepisu
600 g mrożonych malin
100 g świeżych malin
2 cytryny
100 g białej czekolady Choco Charlie
100 g herbatników maślanych w czekoladzie Choco Charlie
50 ml wódki
200 ml wody
4 łyżki wiórków kokosowych Bacalis
4 łyżki płatków migdałowych Bacalis
150 g cukru
Przygotowanie przepisu

Do blendera przełóż rozmrożone maliny. Do malin dodaj wodę, cukier, wódkę i sok z cytryny. Zblenduj na gładką masę. Przetrzyj przez sito i przełóż do plastikowego pojemnika o pojemności 1l. Wstaw pojemnik do zamrażarki. Po 2 godzinach wyjmij pojemnik i zawartość zblenduj za pomocą ręcznego blendera. Dzięki temu sorbet będzie miał bardziej aksamitną konsystencję. Sorbet należy mrozić przez co najmniej 5-6 godzin.

Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe oraz płatki migdałów. Do misy przełóż pokruszone herbatniki maślane i połamaną na kawałki białą czekoladę. Gdy wiórki i migdały ostygną, połącz z resztą składników posypki.

Gotowy sorbet podawaj ze świeżymi malinami i ciasteczkową posypką.