4 os.
160 min
Łatwe
5.80 zł / os.
Souvlaki
Składniki przepisu
1 kg karkówki
150 ml czerwonego wina
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
4 łyżeczki przyprawy gruboziarnistej do karkówki
odrobina mięty, tymianku, bazylii
1/3 arbuza
garść winogrona
1/2 gruszki
1/2 granatu
1 cytryna
100 g sera feta
80 g czosnku marynowanego
50 g zielonych oliwek
1/2 czerwonej papryki
2 bułki
Oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Kroimy mięso w kostkę. Następnie przygotowujemy marynatę, łącząc czerwone wino z solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz przyprawę gruboziarnistą do karkówki. Mięso marynujemy przez ok dwie godziny.

Nadziewamy mięso na drewniane patyczki, posypujemy posiekaną miętą, tymiankiem oraz bazylią. Tak przygotowane souvlaki grillujemy 40 minut

Kroimy arbuza w kostkę, dodajemy winogrono, gruszkę, ziarna granatu, cytrynę, odrobinę fety, czosnek marynowany, zielone oliwki oraz chrupiącą czerwoną paprykę.

Pieczywo polewany oliwą z oliwek i nacieramy posiekanym czosnkiem. Opiekamy na ruszcie z dwóch stron.

Mięso podajemy gorące z grillowanym pieczywem i sałatką.