4 os.
15 min
Łatwe
4.50 zł / os.
Spaghetti à la carbonara
Składniki przepisu
1 opakowanie makaronu spaghetti lub fidellini Pasta la Vista
150 g boczku surowego wędzonego
50 gramów tartego parmezanu lub pecorino romano
3 jajka Marysia z wolnego wybiegu
Natka pietruszki
Łyżka oliwy z oliwek
Kilka listków świeżej bazylii do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od ugotowania makaronu. Fidellini lub spaghetti Pasta La vista gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut, po czym przestajemy gotować, ale pozostawiamy makaron w gorącej wodzie jeszcze przez 3 minuty.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy do momentu, gdy stanie się chrupiący, a tłuszcz wytopi się na patelnię. Pod sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy z boczkiem i smażymy jeszcze przez minutę.

Trzy jajka wbijamy do miski, doprawiamy pieprzem i dodajemy tarty ser, a następnie dokładnie mieszamy.

Makaron prosto z garnka przekładamy na patelnię i mieszamy z boczkiem i pietruszką. Następnie od razu dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i również błyskawicznie mieszamy.

Carbonarę powinniśmy podawać od razu, aby jajka nie zdążyły się ściąć, a konsystencja sosu pozostała gęsta i kremowa.

Pastę na talerzu finalizujemy tartym serem, świeżą bazylią i opcjonalnie oliwą z oliwek.

Finito!