Zaczynamy od ugotowania makaronu. Fidellini lub spaghetti Pasta La vista gotujemy w osolonej wodzie przez 7 minut, po czym przestajemy gotować, ale pozostawiamy makaron w gorącej wodzie jeszcze przez 3 minuty.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy do momentu, gdy stanie się chrupiący, a tłuszcz wytopi się na patelnię. Pod sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy z boczkiem i smażymy jeszcze przez minutę.
Trzy jajka wbijamy do miski, doprawiamy pieprzem i dodajemy tarty ser, a następnie dokładnie mieszamy.
Makaron prosto z garnka przekładamy na patelnię i mieszamy z boczkiem i pietruszką. Następnie od razu dodajemy mieszankę jajek i parmezanu i również błyskawicznie mieszamy.
Carbonarę powinniśmy podawać od razu, aby jajka nie zdążyły się ściąć, a konsystencja sosu pozostała gęsta i kremowa.
Pastę na talerzu finalizujemy tartym serem, świeżą bazylią i opcjonalnie oliwą z oliwek.
Finito!