4 os.
25 min
Średnie
8.45 zł / os.
Spaghetti a'la carbonara
Składniki przepisu
1 opakowanie makaronu spaghetti Pasta La Vista
400 g boczku Rzeźnik Szymon Pure
8 żółtek L z jajek Marysia
300 ml śmietanki 30% UHT Mleczna Polana
6 łyżek tartego parmezanu
5 ząbków czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Boczek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć na nią boczek. Smaż przez 3-4 minuty, a następnie dodaj zmiażdżony i posiekany czosnek. Smaż jeszcze przez 1 minutę i zestaw patelnię z ognia.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Żółtka przełóż do miski i wymieszaj je ze śmietanką i tartym parmezanem.

Na patelnię z boczkiem wyłóż ugotowany makaron oraz przelej zawartość miski. Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez około 4 minuty. Gotowy makaron dopraw do smaku solą i pieprzem.

Spaghetti podawaj udekorowane siekaną natką pietruszki i parmezanem.