4 os.
25 min
Łatwe
7.70 zł / os.
Spaghetti z kurczakiem i brokułem
Składniki przepisu
400 g makaronu spaghetti Pasta La Vista
2 filety z kurczaka
100 ml śmietany 18% UHT Mleczna Polana
4 łyżki tartego parmezanu
½ główki brokuła
1 cebula
½ papryczki chili
1/3 pęczka natki pietruszki
100 ml białego wina
4 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Brokuł opłucz i podziel na małe różyczki. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Pierś z kurczaka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plastry. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Brokuły przełóż na sitko i zanurz w garnku z gotującym się makaronem. Blanszuj przez 3 minuty, a następnie odsącz i przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę. Do cebuli dodaj pokrojonego kurczaka i smaż przez 5 minut. Po tym czasie podlej kurczaka białym winem i duś przez 2-3 minuty.

Do kurczaka dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i wlej śmietanę. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj brokuły i gotuj przez 1 minutę. Do sosu dodaj odcedzony makaron. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.

Makaron podawaj z tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.