4 os.
30 min
Średnie
4.80 zł / os.
Stefanka
Składniki przepisu
200 g herbatników maślanych Conchador
4 żółtka z jaj L Marysia
250 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
1 szkl. cukru pudru
200 g czekolady mlecznej Choco Charlie
100 g czekolady gorzkiej Choco Charlie
100 ml śmietanki 30% UHT Mleczna Polana
Przygotowanie przepisu

Prostokątną foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Miskę z ubitymi żółtkami umieść na rondlu z gotująca się wodą i ubijaj w kąpieli parowej przez 10 minut. Ubite żółtka przestudź.

200 g mlecznej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Miękkie masło utrzyj i połącz z rozpuszczoną czekoladą oraz masą jajeczną. Krem zmiksuj dokładnie do połączenia się składników.

Na dnie blaszki wyłóż warstwę herbatników. Następnie nałóż część kremu i przykryj go warstwą herbatników. Postępuj tak do wyczerpania składników. Ciasto wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

Śmietankę podgrzej w rondelku i włóż do niej gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszaj polewę.

Gotowe ciasto wyjmij z lodówki i przełóż na talerz. Przed podaniem oblej stefankę polewą czekoladową.