4 os.
45 min
Łatwe
10.60 zł / os.
Stek z grillowanego kalafiora oraz kurczak w sosie Buffalo
Składniki przepisu
150 g masła Mleczna Polana
3 łyżeczki suszonego mielonego imbiru
2 łyżeczki papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
2 łyżeczki papryki wędzonej Na Szlaku Smaku
1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
9 łyżek ketchupu łagodnego Na Szlaku Smaku
120 ml wody Aqua Rosa
3-4 ogórki w sosie musztardowym Zaczarowany Ogród
4 łyżki sałatki z zielonych pomidorów Zaczarowany Ogród
5 łyżek ogórków śląskich Zaczarowany Ogród
1 papryczka chilli
1 zielona cebulka
30 ml oleju Marysia
Odrobina soku z cytryny
Garść posiekanej natki pietruszki
4 podudzia z kurczaka
1 kalafior
Przygotowanie przepisu

1. Przygotowujemy sos Buffalo: do rondelka wrzucamy masło wraz z przyprawami – imbirem oraz suszonymi paprykami, które przez chwilę prażymy, następnie dodajemy miód oraz ketchup – całość mieszamy. Do gotującego się sosu dodajemy odrobinę wody, jeszcze przez chwilę gotujemy a następnie odstawiamy do schłodzenia.

2. Kalafiora kroimy na grube kilkucentymetrowe plastry, które układamy na blaszce do pieczenia. Dokładnie smarujemy je sosem, solimy, a następnie pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wrzucamy nasze steki z kalafiora na grilla.

3. Podudzia z kurczaka nacinamy w kilku miejscach, smarujemy sosem Buffalo, a następnie możemy od razu grillować.

4. Przygotowujemy sałatkę z pikli – do miski wrzucamy ogórki śląskie, kilka łyżek sałatki z zielonych pomidorów, pokrojone w plastry ogórki w sosie musztardowym, pokrojoną w plasterki papryczkę chilli oraz zieloną cebulkę i sporą garść pokrojonej natki pietruszki. Sałatkę skrapiamy olejem oraz sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.