4 os.
30 min
Średnie
5.30 zł / os.
Stek z karczku z ryżem na ostro
Składniki przepisu
4 plastry karkówki
200 g ryżu długoziarnistego Marysia
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 gałązka rozmarynu
3 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
4 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
3 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
1 łyżka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
pieprz Na Szlaku Smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Nagrzej piekarnik do 180oC. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Plastry karkówki natrzyj 1 łyżką oleju. Rozgrzej patelnię i kładź na niej plastry karczku oraz świeży rozmaryn i czosnek. Smaż z każdej strony po ok. 2,5 minuty. Następnie dodaj na patelnię 2 łyżki masła i wstaw do piekarnika. Zapiekaj steki przez około 10 minut. Gotowe steki wyjmij z piekarnika, aby mięso odpoczęło. Dopraw steki do smaku solą i pieprzem.

Cebulę obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć na nią cebulę i przesmaż na złoty kolor. Do usmażonej cebuli dodaj łyżkę masła oraz ostrą i słodką paprykę. Wymieszaj cebulę z przyprawami i dodaj do niej przecier pomidorowy oraz ryż. Smaż przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Steki podawaj z ryżem na ostro. Danie możesz udekorować listkami szczawiku.