4 os.
25 min
Średnie
2.90 zł / os.
Suflet szpinakowy
Składniki przepisu
400 g szpinaku w liściach Zaczarowany Ogród
2 kromki pieczywa tostowego maślanego Wypiekarnia i Ciachownia
100 ml śmietanki 30% UHT Mleczna Polana
2 łyżki masła 82% ekstra Mleczna Polana
4 jajka M Marysia
40 g tartego parmezanu
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody. Pieczywo porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do dzbanka blendera kielichowego. Następnie dodaj szpinak, śmietankę i krótko zmiksuj. Masę przelej do miski, dodaj żółtka oraz połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka dodaj stopniowo do masy i delikatnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 200oC. Cztery kokilki posmaruj masłem i napełnij je masą. Wierzch posyp resztą parmezanu.

Kokilki wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 15 minut. Gotowe suflety podawaj na gorąco.