4 os.
40 min
Średnie
4.35 zł / os.
Świąteczne ciasto bez pieczenia
Składniki przepisu
2 torebki budyniu śmietankowego Mleczna Polana
300 ml mleka 3,2% UHT Mleczna Polana
200 g masła 82% ekstra Mleczna Polana
240 g herbatników maślanych Conchador
400 g masy kajmakowej
½ słoika dżemu z czarnej porzeczki Zaczarowany Ogród
½ szklanki cukru pudru
garść wiórków kokosowych Bacalis
garść płatków migdałowych Bacalis
Przygotowanie przepisu

Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem. Budynie ugotuj na mleku według instrukcji na opakowaniu i wystudź. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawaj partiami wystudzony budyń. Dokładnie zmiksuj krem.

Dno blaszki wyłóż ciasno herbatnikami. Na herbatniki nałóż 3/4 kremu budyniowego. Wyrównaj wierzch i ułóż kolejną warstwę herbatników. Na herbatnikach równomiernie rozsmaruj krem kajmakowy. Kajmak przykryj kolejną warstwą herbatników. Na herbatniki wyłóż dżem z czarnej porzeczki.

Na dżemie ułóż ostatnią warstwę herbatników. Na wierzch nałóż resztę kremu budyniowego. Ciasto udekoruj wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Przed podaniem schłodź ciasto w lodówce przez co najmniej godzinę.