8 os.
30 min
Łatwe
3.80 zł / os.
Świąteczne makówki
Składniki przepisu
850 g masy makowej
1 litr mleka
3 łyżki ulubionego miodu Zaczarowany Ogród
1 bułka paryska
1 opak. cukru waniliowego Marysia
Olejek migdałowy
Bakalie:
100 g rodzynek sułtańskich Bacalis
75 g orzechów włoskich łuskanych Bacalis
50 g płatków migdałowych Bacalis
75 g orzechów laskowych łuskanych Bacalis
Przygotowanie przepisu

W rondelku podgrzewamy mleko i kiedy będzie gorące, wyłączamy ogień. W międzyczasie bułkę paryską kroimy w ok. 1 cm grubości kromki. Do gorącego mleka dodajemy miód i mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dodajemy cukier waniliowy oraz olejek migdałowy.

Układamy makówki. Na dnie dużej miski tworzymy warstwę masy makowej, następnie umieszczamy kromki maczane w mleku, przykrywamy warstwą masy makowej i posypujemy bakaliami. Ponownie układamy kromki maczane w mleku i w ten sam sposób tworzymy kolejne warstwy. Na koniec całość zalewamy pozostałym mlekiem i na wierzchu posypujemy bakaliami.

Tak przygotowane makówki należy zafoliować i wstawić do lodówki na min. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Wtedy też smakują najlepiej!