6 os.
90 min
Łatwe
16.40 zł / os.
Świąteczne zupy
Składniki przepisu
1 łyżka masła Mleczna Polana
1 cebula
500 g świeżych lub 50 g suszonych grzybów np. borowików Zaczarowany Ogród
1,5 l wywaru warzywnego lub mięsnego np. z kostki Go tove
6 liści laurowych Na szlaku Smaku
Kilka ziaren ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
125 ml śmietany 18% Mleczna Polana
Sól Na Szlaku Smaku
Czarny pieprz Na Szlaku Smaku
Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Szklanka ugotowanych zacierek Marysia
2 łyżki masła Mleczna Polana
1 cebula
500 g świeżych lub 50 g suszonych grzybów np. borowików Zaczarowany Ogród
1,5 l wywaru grzybowego, mięsnego lub warzywnego np. z kostki Go tove
Włoszczyzna
3 liście laurowe Na szlaku Smaku
Kilka ziaren ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
3 łyżki sosu sojowego
Sól Na Szlaku Smaku
Pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Tradycyjna zupa grzybowa:

W garnku rozpuść masło, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie szklista, dodaj pokrojone w plastry grzyby, przemieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dolej wywar warzywny lub mięsny, dodaj przyprawy - liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wywar przez kilka minut, a następnie dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku i dalej gotuj przez 15-20 minut. Podawaj ze świeżą natką, zacierkami, łazankami lub kaszą.

Consomme grzybowe:

W garnku rozpuść 1 łyżkę masła, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie szklista, dodaj pokrojone w plastry grzyby, przemieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dolej wywar warzywny lub mięsny, dodaj przyprawy - liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę pokrój w słupki. Na patelni lub w rondelku rozpuść łyżkę masła i przez chwilę podsmażaj warzywa, następnie dodaj je do gotującego się wywaru, dodaj sos sojowy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.