Tradycyjna zupa grzybowa:
W garnku rozpuść masło, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie szklista, dodaj pokrojone w plastry grzyby, przemieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dolej wywar warzywny lub mięsny, dodaj przyprawy - liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wywar przez kilka minut, a następnie dodaj śmietanę oraz sól i pieprz do smaku i dalej gotuj przez 15-20 minut. Podawaj ze świeżą natką, zacierkami, łazankami lub kaszą.
Consomme grzybowe:
W garnku rozpuść 1 łyżkę masła, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie szklista, dodaj pokrojone w plastry grzyby, przemieszaj i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Dolej wywar warzywny lub mięsny, dodaj przyprawy - liść laurowy i ziele angielskie. Włoszczyznę pokrój w słupki. Na patelni lub w rondelku rozpuść łyżkę masła i przez chwilę podsmażaj warzywa, następnie dodaj je do gotującego się wywaru, dodaj sos sojowy, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki.