4 os.
40 min
Łatwe
2.00 zł / os.
Świderki z kapustą i boczkiem
Składniki przepisu
150 g boczku wędzonego Rzeźnik Szymon
200 g makaronu świderek Marysia
500 g kiszonej kapusty Zaczarowany Ogród
1 cebula
½ pęczka koperku
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
4 liście laurowe Na Szlaku Smaku
8 ziarenek ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
pieprz czarny Na Szlaku Smaku, do smaku
sól, do smaku
Przygotowanie przepisu

Kapustę kiszoną przełóż do garnka, zalej wodą tak, aby przykrywała kapustę. Następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i przez 2-3 minuty przesmaż na nim boczek. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż razem kolejne 2 minuty. Po tym czasie dodaj ugotowaną i odciśniętą kapustę i smaż kolejne 5 minut.

Na koniec dodaj posiekany koperek i makaron. Całość zamieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.