Podgrzewamy duży garnek wraz z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Polędwiczkę wieprzową kroimy na medaliony i umieszczamy na gorącej oliwie. Od razu doprawiamy suszoną cebulą, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, odrobiną oregano, papryki ostrej.
Czerwoną cebulę kroimy na pół i każdą połówkę na cztery części i umieszczamy w garnku. Dodajemy także 2-3 marynowane papryczki jalapeno w całości. Możemy użyć oczywiście innych gatunków np. marynowanych piri-piri. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i dusimy przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy plastry chorizo, białą fasolę z puszki wraz z sokiem, pomidory z puszki oraz 200 ml białego wina.
Mieszamy całość i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut.
Fabadę możemy podać z ziemniakami, ryżem, lub też z chrupiącym pieczywem.