6 os.
40 min
Łatwe
6.30 zł / os.
Sycąca fabada z fasolą i chorizo
Składniki przepisu
500 g polędwiczek wieprzowych
Puszka białej fasoli
Pomidory w puszce (całe lub krojone)
150 g szynki chorizo
2 czerwone cebule
2-3 marynowane papryczki jalapeno
Papryka słodka i ostra
Oregano
Suszona cebula
Czosnek granulowany
200 ml białego wytrawne
Sól i pieprz
Chrupiące pieczywo
Przygotowanie przepisu

Podgrzewamy duży garnek wraz z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Polędwiczkę wieprzową kroimy na medaliony i umieszczamy na gorącej oliwie. Od razu doprawiamy suszoną cebulą, czosnkiem granulowanym, słodką papryką, odrobiną oregano, papryki ostrej.

Czerwoną cebulę kroimy na pół i każdą połówkę na cztery części i umieszczamy w garnku. Dodajemy także 2-3 marynowane papryczki jalapeno w całości. Możemy użyć oczywiście innych gatunków np. marynowanych piri-piri. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy garnek i dusimy przez 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy plastry chorizo, białą fasolę z puszki wraz z sokiem, pomidory z puszki oraz 200 ml białego wina.

Mieszamy całość i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut.

Fabadę możemy podać z ziemniakami, ryżem, lub też z chrupiącym pieczywem.