4 os.
25 min
Łatwe
7.25 zł / os.
Sycylijskie pulpety
Składniki przepisu
2 filety z indyka
200 g makaronu kokardki Pasta la Vista
2 kromki pieczywa tostowego pszennego Wypiekarnia i Ciachownia
2 łyżki mąki luksusowej Marysia
50 ml mleka Mleczna Polana
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
4 gałązki bazylii
4 gałązki natki pietruszki
1 puszka pomidorów krojonych Zaczarowany Ogród
2 garści czarnych oliwek Philosophie
6 łyżek oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Mięso z indyka drobno posiekaj. Chleb tostowy namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Dopraw mięso solą oraz pieprzem i wyrób za pomocą dłoni. Uformuj 8 małych pulpetów i obtocz je w mące.

Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i usmaż na niej pulpety. Usmażone mięso przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Czosnek obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj pomidory z puszki i czarne oliwki. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj pulpety i 100 ml wody. Gotuj 15 minut na mały ogniu. Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj go do rondla z sosem. Całość dokładnie wymieszaj.

Sycylijskie pulpety podawaj z bazylią i natką pietruszki.