Mięso z indyka drobno posiekaj. Chleb tostowy namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa. Dopraw mięso solą oraz pieprzem i wyrób za pomocą dłoni. Uformuj 8 małych pulpetów i obtocz je w mące.
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy i usmaż na niej pulpety. Usmażone mięso przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Czosnek obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj pomidory z puszki i czarne oliwki. Doprowadź sos do wrzenia, dodaj pulpety i 100 ml wody. Gotuj 15 minut na mały ogniu. Gotowy sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu i dodaj go do rondla z sosem. Całość dokładnie wymieszaj.
Sycylijskie pulpety podawaj z bazylią i natką pietruszki.