Ekspresowa szarlotka
W misce mieszamy suche składniki – mąkę pszenną, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia, całość mieszamy i dzielimy na 3 części. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i również dzielimy na 3 części. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy pierwszą część suchych składników, na nie wykładamy pierwszą część masła, a następnie połowę jabłek. Proces powtarzamy jeszcze dwukrotnie, przy ostatniej warstwie nie wykładamy jabłek, a warstwę masła posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy przez 60 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Jabłkowa tarta tatin
Ciasto:
Dobrze, aby składniki na były w temperaturze pokojowej, dlatego wyciągamy je 2h wcześniej. Ciasto ugniatamy lub wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego. Mąkę, cukier, sól i żółtko ucieramy z masłem na gładką masę w trakcie dodając wodę. Idealnie wyrobione to takie, które bez problemu odkleja się rąk. Gotowe zawijamy w folie i chowamy do lodówki na 30 min. Jabłka obieramy, oczyszczamy i kroimy na ósemki.
Na sporej wielkości patelnię wsypujemy 150 g cukru i przez chwilę podgrzewamy, a następnie dodajemy 150 g pokrojonego w kostkę masła. Rozpuszczamy na małym ogniu aż uzyskamy karmel – najlepiej nie mieszać łyżką tylko złapać za rączkę i mieszać całą patelnią. Karmel ściągamy z ognia, odkładamy na ok. 1 minutę i dodajemy jabłka tworząc wachlarz, posypujemy cynamonem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na średnice o ok. 2 cm większą od patelni. Nakładamy na jabłka tak aby końce zawinąć do środka. Na wierzchu nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 210 stopni, góra – dół. Po upieczeniu kładziemy talerz na patelnie, obracamy i delikatnie wysuwamy tartę. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. lodami.