4 os.
15 min
Łatwe
2.90 zł / os.
Szakszuka
Składniki przepisu
4 jajka L Marysia
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
2 bagietki
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 czerwona papryka
2 garści rukoli
1 puszka pomidorów krojonych Zaczarowany Ogród
1 łyżka oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
sól, do smaku
pieprz, do smaku
Przygotowanie przepisu

Paprykę przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło oraz oliwę i wrzuć na nią drobno posiekany czosnek. Podsmaż czosnek przez minutę, dodaj do niego pokrojoną paprykę i smaż razem przez 2 minuty. Następnie dodaj pomidory z puszki, zamieszaj i gotuj na małym ogniu 3-4 minuty, aż pomidory odparują. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Na patelnię wbij jajka i gotuj je w pomidorach przez 3-4 minuty.

Gotową szakszukę podawaj z rukolą i pokrojoną bagietką.