8 os.
90 min
Łatwe
3.50 zł / os.
Szarlotka
Składniki przepisu
Ciasto:
150 g masła 82% Mleczna Polana (zimne)
300 g mąki tortowej Marysia
1 jajko L Marysia
1 żółtko L Marysia
50 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia Marysia
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12% Mleczna Polana
Nadzienie:
jabłka prażone Zaczarowany Ogród
50 g rodzynek Bacalis
100 g orzechów włoskich Bacalis
50 g żurawiny Bacalis
cynamon do smaku
śmietanka UHT 36% Mleczna Polana
Przygotowanie przepisu

Ciasto:

Do zimnego masła dodaj mąkę, 1 jajko i żółtko, cukier, proszek do pieczenia.

Ciasto potnij szybko nożem, szybko i delikatnie wyrabiaj, jeśli jest zbyt suche dodaj 1-2 łyżki śmietany.

Wyrobione ciasto przełóż do lodówki na ok 30-45 min.

Schłodzone kruche ciasto wyłóż na blaszce i rozprowadź dłonią. Nakłuj ciasto widelcem.

Podpiekaj ciasto przez 15 min w 180oC.

Nadzienie:

Pokrój orzechy, dodaj resztę bakalii oraz cynamon. W/w bakalie dodaj do gotowych prażonych jabłek, wymieszaj.

Na podpieczony spód nałóż nadzienie. Znowu zapiekaj ok 40 min w 180oC.

Szarlotkę podawaj z ubitą śmietanką.