4 os.
20 min
Średnie
5.55 zł / os.
Szaszłyk z kurczakiem i warzywami
Składniki przepisu
4 podudzia z kurczaka
200 g boczku wędzonego w plastrach
1/2 bakłażana
100 g pomidorków koktajlowych
100 g małych pieczarek
1 łyżka papryki słodkiej Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
sól, pieprz do smaku
200 g jogurtu naturalnego Mleczna Polana
100 g kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
1 łyżka suszonego oregano Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Kurczaka wytrybuj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką i kolendrą. Bakłażana pokrój w kostkę, dopraw solą i oliwą z oliwek. Na długą wykałaczkę wbij jeden koniec plastra boczku, nabij kawałek kurczaka i zawiń boczkiem. Następnie nabij kawałek bakłażana i ponownie zawiń boczkiem. Postępuje analogicznie z pomidorem i pieczarką, tworząc z boczku „falę” przez całą długość szaszłyka. Smaż na patelni grillowej ze wszystkich stron do uzyskania złotego koloru boczku i kurczaka. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki ze zmiażdżonym czosnkiem i dopraw solą.