Filet z piersi kurczaka kroimy na paski ok. 1,5 cm grubości. Każdy pasek otulamy plastrem szynki i nadziewamy naprzemiennie na patyk lub szpadę. Szczodrze obsypujemy gruboziarnistymi przyprawami Na Szlaku Smaku do dań kuchni włoskiej oraz do kurczaka i delikatnie wcieramy w mięso. Szaszłyki umieszczamy na rozgrzanej suchej patelni grillowej i pieczemy, obracając mięso, przez min. 20 minut.
Sałatka: melona obieramy i wybieramy pestki, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w połówki czerwone winogrona. Następnym dodatkiem są pomidory suszone w żurawinie. Większe kawałki kroimy na połowę, mniejsze możemy dodać w całości. Dodajemy też nieco oliwy z suszonych pomidorów, zielone drylowane oliwki, pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu uzupełniamy sałatkę pokrojonym w cienkie, szerokie paski parmezanem. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną świeżą miętą oraz przyprawą gruboziarnistą do dań kuchni włoskiej.
Szaszłyk w towarzystwie sałatki podajemy z chrupiącym pieczywem, np. z domowej roboty foccacią.