4 os.
40 min
Łatwe
8.50 zł / os.
Szaszłyki drobiowe z szynką szwarcwaldzką
Składniki przepisu
600 g fileta z kurczaka
Min. 16 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
Melon
100 g suszonych pomidorów
1 opak. sera feta
50 g parmezanu
200 ciemnych winogron
Przyprawa gruboziarnista Na Szlaku Smaku do dań włoskich
Przyprawa gruboziarnista Na Szlaku Smaku do kurczaka
Świeża bazylia i mięta
Patyczki do szaszłyków lub szpady
Przygotowanie przepisu

Filet z piersi kurczaka kroimy na paski ok. 1,5 cm grubości. Każdy pasek otulamy plastrem szynki i nadziewamy naprzemiennie na patyk lub szpadę. Szczodrze obsypujemy gruboziarnistymi przyprawami Na Szlaku Smaku do dań kuchni włoskiej oraz do kurczaka i delikatnie wcieramy w mięso. Szaszłyki umieszczamy na rozgrzanej suchej patelni grillowej i pieczemy, obracając mięso, przez min. 20 minut.

Sałatka: melona obieramy i wybieramy pestki, a następnie kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w połówki czerwone winogrona. Następnym dodatkiem są pomidory suszone w żurawinie. Większe kawałki kroimy na połowę, mniejsze możemy dodać w całości. Dodajemy też nieco oliwy z suszonych pomidorów, zielone drylowane oliwki, pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu uzupełniamy sałatkę pokrojonym w cienkie, szerokie paski parmezanem. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekaną świeżą miętą oraz przyprawą gruboziarnistą do dań kuchni włoskiej.

Szaszłyk w towarzystwie sałatki podajemy z chrupiącym pieczywem, np. z domowej roboty foccacią.