2 os.
45 min
Łatwe
13.85 zł / os.
Szaszłyki z kurczaka na sałatce z warzyw z dressingiem jogurtowym
Składniki przepisu
¼ główki młodej czerwonej kapusty
pęczek rzodkiewek
1 marchewka
1 kalarepa
½ buraka lub 1 mniejszy
zielona cebulka
sól Na Szlaku Smaku
sok z ½ cytryny
garść listków mięty
1 łyżeczka miodu Zaczarowany Ogród
2 łyżki orzeszków ziemnych Chrup
1 pierś z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
½ łyżeczki kurkumy Na Szlaku Smaku
100 ml oleju rzepakowego Marysia
200 ml jogurtu naturalnego Mleczna Polana
1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
sok z ½ cytryny
garść listków mięty
Przygotowanie przepisu

Potrzebne przyrządy:

deska

nóż

obieraczka

2 duże miska do kurczak i sałatki

mała miska na sos

drewniane patyczki do szaszłyków

patelnia grillowa

moździerz

Sposób przygotowania:

1. Do dużej miski wrzucamy poszatkowaną czerwoną kapustę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz kalarepę, marchewkę i buraka pokrojone w słupki. Następnie obficie doprawiamy warzywa solą oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy zieloną cebulkę, listki mięty, potłuczone orzeszki zimne oraz miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka – do miski wrzucamy pokrojony czosnek i imbir, dodajemy sól, kurkumę oraz olej. Kurczaka kroimy w paski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 20 minut.

3. Przygotowujemy dresing – w misce mieszamy jogurt, miód, sok z cytryny oraz drobno pokrojoną mięte.

4. Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na patyczki i smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony po czym odstawiamy na talerz na 2-3 minuty, żeby mięso lekko odpoczęło.

5. Na talerz wykładamy sałatkę, sos oraz kurczaka, całość posypujemy rozgniecionymi orzeszkami ziemnymi i podajemy z łódeczką cytryny.