Potrzebne przyrządy:
deska
nóż
obieraczka
2 duże miska do kurczak i sałatki
mała miska na sos
drewniane patyczki do szaszłyków
patelnia grillowa
moździerz
Sposób przygotowania:
1. Do dużej miski wrzucamy poszatkowaną czerwoną kapustę, pokrojoną w plastry rzodkiewkę oraz kalarepę, marchewkę i buraka pokrojone w słupki. Następnie obficie doprawiamy warzywa solą oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dodajemy zieloną cebulkę, listki mięty, potłuczone orzeszki zimne oraz miód. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
2. Przygotowujemy marynatę do kurczaka – do miski wrzucamy pokrojony czosnek i imbir, dodajemy sól, kurkumę oraz olej. Kurczaka kroimy w paski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 20 minut.
3. Przygotowujemy dresing – w misce mieszamy jogurt, miód, sok z cytryny oraz drobno pokrojoną mięte.
4. Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na patyczki i smażymy na patelni grillowej przez 3-4 minuty z każdej strony po czym odstawiamy na talerz na 2-3 minuty, żeby mięso lekko odpoczęło.
5. Na talerz wykładamy sałatkę, sos oraz kurczaka, całość posypujemy rozgniecionymi orzeszkami ziemnymi i podajemy z łódeczką cytryny.