5 os.
30 min
Łatwe
5.25 zł / os.
Szkockie jajka
Składniki przepisu
6 jaj z wolnego wybiegu Marysia
400 g mielonej łopatki wieprzowej
2 łyżki mleka Mleczna Polana
1 cebula
1 czubata łyżeczka słodkiej papryki mielonej Na Szlaku Smaku
Sól i pieprz Na Szlaku Smaku do smaku
5 łyżek mąki pszennej Marysia
2 jajka Marysia
100 ml mleka Mleczna Polana
Bułka tarta Marysia
2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
2 czubate łyżeczki chrzanu Wytwornego Na Szlaku Smaku
3 czubate łyżeczki majonezu Wytwornego Na Szlaku Smaku
Odrobina soku z cytryny
Olej Marysia do smażenia
Roszpunka, rzeżucha, kiełki lub szczypiorem do podania
Przygotowanie przepisu

Potrzebne przyrządy:

Garnek do gotowania jajek,

Miska do wyrobienia masy,

Nóż

Deska

Trzy pojemniki do panierowania

Frytownica

2 małe miski

Ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

1. 5 jaj wkładamy do rondelka z zimną wodą i stawiamy na ogniu, kiedy woda zacznie się gotować włączamy stoper na 5 minut. Po tym czasie studzimy jajka, a następnie obieramy ze skorupek.

2. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, z którym będziemy podawać jajka.

3. Do miski wrzucamy bardzo drobno posiekaną cebulę, do której dolewamy mleko, następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy, i dokładnie wyrabiamy. Na końcu wbijamy 1 jajko i ponownie mieszamy do połączenia składników.

4. Obrane jajka oblepiamy mięsną masą i panierujemy w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej.

5. Tak przygotowane jajka smażymy na gorącym tłuszczu w temperaturze 180 stopni do momentu aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z sosem oraz kiełkami i szczypiorkiem.