Potrzebne przyrządy:
Garnek do gotowania jajek,
Miska do wyrobienia masy,
Nóż
Deska
Trzy pojemniki do panierowania
Frytownica
2 małe miski
Ręcznik papierowy
Sposób przygotowania:
1. 5 jaj wkładamy do rondelka z zimną wodą i stawiamy na ogniu, kiedy woda zacznie się gotować włączamy stoper na 5 minut. Po tym czasie studzimy jajka, a następnie obieramy ze skorupek.
2. W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu, z którym będziemy podawać jajka.
3. Do miski wrzucamy bardzo drobno posiekaną cebulę, do której dolewamy mleko, następnie dodajemy mięso mielone i przyprawy, i dokładnie wyrabiamy. Na końcu wbijamy 1 jajko i ponownie mieszamy do połączenia składników.
4. Obrane jajka oblepiamy mięsną masą i panierujemy w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem oraz bułce tartej.
5. Tak przygotowane jajka smażymy na gorącym tłuszczu w temperaturze 180 stopni do momentu aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z sosem oraz kiełkami i szczypiorkiem.