5 os.
45 min
Łatwe
13.90 zł / os.
Sznycle z szynki wieprzowej
Składniki przepisu
Mała szynka wieprzowa ok. 600 g
2 opakowania szynki parmeńskiej
Świeża szałwia
Sól Na Szlaku Smaku
Pieprz czarny Na Szlaku Smaku
1 łyżeczka suszonego tymianku
150 ml białego wina
200 ml wody
300 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
1 słoiczek suszonych pomidorów Zaczarowany Ogród
Olej Marysia do smażenia
ok. 10 ziemniaków Typ BC Zaczarowany Ogród
Kilka ząbków czosnku
Kilka gałązek świeżego lubczyku
Kilka gałązek świeżej mięty
Przygotowanie przepisu

1. Szynkę porcjujemy, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, suszonym tymiankiem oraz świeżą szałwią. Każdy sznycel zawijamy w 1-2 plastrów szynki parmeńskiej. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony.

2. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki, podsmażamy we frytkownicy, na oleju rozgrzanym do 160 stopni. Następnie podkręcamy temperaturę do 180 stopni i ponownie smażymy talarki.

3. Na patelnię, do obsmażonych sznycli, dodajemy wode, białe wino oraz śmietankę, mieszamy i dusimy sznycle, dopóki mięso nie będzie kruche. W trakcie dodajemy posiekane suszone pomidory.

4. Gotowe ziemniaki wrzucamy do miski i przyprawiamy drobno posiekanymi ziołami – świeżym lubczykiem, szałwią, miętą oraz czosnkiem, oprószamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.