6 os.
50 min
Łatwe
3.30 zł / os.
Szybki owocowy deser z placków a’la churros
Składniki przepisu
Na ciasto:
300 ml wody
100 g masła
2 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
Krem:
150 g serka mascarpone
4 łyżki śmietanki 36 %
4 łyżki cukru
Pozostałe składniki:
Ulubione owoce np. maliny, borówki, truskawki, jagody, jeżyny
Świeża mięta do dekoracji
Olej do smażenia
Przygotowanie przepisu

W rondelku lub niewielkim garnku musimy zagotować wodę. Następnie dodajemy masło i cukier. Kiedy masło rozpuści się, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników, a następnie do uzyskania jednolitej masy, która odchodzi od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy trzy jajka i ponownie łączymy w jednolitą masę.

Na głębokiej patelni podgrzewamy olej. Ciasto dzielimy na porcje, z których formujemy okrągłe placki ok. 15 cm średnicy. Placki smażymy na głębokim oleju. Gdy ciasto zacznie przybierać lekko złocisty kolor, obracamy na drugą stronę.

Każdy placuszek po wyjęciu z patelni układamy na ręczniku papierowym, by odprowadzić nadmiar oleju.

Krem tworzymy łącząc serek mascarpone z odrobin śmietanki 36 % i cukru.

Torcik składamy z trzech lub więcej placków. Wierzch każdego z nich smarujemy kremem i układamy inny rodzaj owoców. Ostatnią warstwę poza owocami, możemy udekorować listkami świeżej mięty.