8 os.
150 min
Łatwe
4.38 zł / os.
Szynka świąteczna
Składniki przepisu
Szynka bez kości ok. 1,2 kg
100 g boczku surowego wędzonego w plastrach
200 g słoniny wędzonej
Łyżka przyprawy do mięsa
Łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
Sos:
Baza: sok wytopiony z szynki
Szklanka czerwonego wina
Łyżka białego octu winnego
Główka czosnku
3 liście laurowe
2 łyżki miodu
Przygotowanie przepisu

Zaczynamy od marynowania mięsa. Każdą stronę szynki marynujemy na sucho przyprawą do piernika oraz do mięs. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut.

Słoninę wędzoną kroimy w drobną kostkę i umieszczamy na zimnej patelni. Wytapiamy przez 10-15 minut.

Szynkę przesmażamy następnie na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Podsmażoną zamykamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny do temperatury 175 stopni.

Po tym czasie wyciągamy szynkę i rozwijamy z folii i przenosimy na deskę, a sos wytopiony w procesie pieczenia przelewamy do rondelka, dodając szklanką czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina. Następnie dodajemy 3 liście laurowe, ocet winny, główkę czosnku przekrojoną w poprzek w całości i redukujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy dwie łyżki miodu.