Zaczynamy od marynowania mięsa. Każdą stronę szynki marynujemy na sucho przyprawą do piernika oraz do mięs. Pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Słoninę wędzoną kroimy w drobną kostkę i umieszczamy na zimnej patelni. Wytapiamy przez 10-15 minut.
Szynkę przesmażamy następnie na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Podsmażoną zamykamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny do temperatury 175 stopni.
Po tym czasie wyciągamy szynkę i rozwijamy z folii i przenosimy na deskę, a sos wytopiony w procesie pieczenia przelewamy do rondelka, dodając szklanką czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina. Następnie dodajemy 3 liście laurowe, ocet winny, główkę czosnku przekrojoną w poprzek w całości i redukujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy dwie łyżki miodu.