4 os.
30 min
Łatwe
7.00 zł / os.
Tagliatelle z łososiem
Składniki przepisu
350 g łososia
2 żółtka
4 łyżki tartego parmezanu
200 g kalafiora świeżego lub mrożonego Zaczarowany Ogród
2 szalotki
1 opakowanie makaronu tagliatelle
6 łyżek oliwy Philosophie
150 ml białego wina
300 ml śmietany 18% Mleczna Polana
5 listków lubczyku
garść szczawiu
szczypta soli
szczypta pieprzu Na Szlaku Smaku
Przygotowanie przepisu

Łososia umyj i pokrój w kostkę (ok 2 cm). Obraną szalotkę drobno posiekaj i przesmaż. Gdy się zarumieni dołóż rybę, a po chwili sparzone różyczki kalafiora. Po ok. 2 min. całość zalej winem. W osobnej misce zmieszaj: żółtko, tarty parmezan i śmietaną. Gdy wino odparuje, dodaj do patelni zawartość miski wraz z ugotowanym makaronem (wg. instrukcji na opakowaniu). Delikatnie mieszaj przez ok. 3 min, dopraw solą i pieprzem. W międzyczasie, rozgrzaną patelnię zasyp tartym parmezanem, gdy stwardnieje ściągnij i podziel. Porcje makaronu podawaj z parmezanem i świeżymi ziołami. Całość skrop oliwą.