Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, a kostkę zimnego masła kroimy w drobne kostki i dodajemy do mąki. Łączymy. Dodajemy łyżkę gęstej śmietany 12%, 70 g cukru pudru i 5 żółtek.
Zagniatamy składniki ręcznie połączenia. Blat lub stolnicę podsypujemy niewielką ilością mąki, i wyrabiamy ciasto (ale nie za długo). Wyrobione ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, by odpoczęło.
Śliwki dzielimy na połówki i wyciągamy pestki. Układamy je na gorącej i suchej patelni. Smażymy przez 10 minut z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę podsypujemy cukrem pudrem, by je skarmelizować.
Krem: serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem.
Ciasto wyciągamy z lodówki i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni formy do pieczenia. Ciasto następnie nakłuwamy i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 15 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folią i zasypujemy soczewicą lub grochem. Tak obciążone pieczemy jeszcze przez 25 minut.
Po wyjęciu ciasto musi chwilę odpocząć.
Tartę komponujemy, nakładając na ciasto krem mascarpone. Następnie układamy owoce: karmelizowane śliwki, borówki i owoce miechunki. Dekorujemy kilkoma listkami mięty.