8 os.
60 min
Łatwe
4.30 zł / os.
Tarta twarogowa z grzybami
Składniki przepisu
Składniki:
Spód tarty:
200g mąki tortowej Marysia
100g twarogu krajanka Mleczna Polana
1 jajko z wolnego wybiegu Marysia
1 łyżka kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
100g (twardego) masła ekstra 82% Mleczna Polana
sól Na Szlaku Smaku
Farsz:
250g świeżych grzybów (lub suszonych borowików Zaczarowany Ogród)
50g masła ekstra 82% Mleczna Polana
2 jajka z wolnego wybiegu Marysia
4 łyżki parmezanu
natka pietruszki
3 szalotki
Zalewa jajeczna:
4 jajka z wolnego wybiegu Marysia
sól, pieprz Na Szlaku Smaku
świeża pietruszka
Przygotowanie przepisu

Wykonanie:

Spód tarty:

Zimne masło pokroić w kostkę, dodać twaróg, mąkę, śmietanę, jajko i sól. Składniki rozkruszyć palcami, następnie ciasto zagnieść i uformować w kulę. Owinąć folią aluminiową i schować do lodówki na ok. 30 minut. lub na 10 min do zamrażarki.

Farsz:

Grzyby oczyścić, umyć, pociąć w paski. Na patelni rozpuścić masło, dodać grzyby i przesmażyć.

Dodać pokrojoną w kostkę/paseczki szalotkę.

Blachę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Następnie blachę wyłożyć schłodzonym, kruchym ciastem. Posypać ciasto parmezanem, na to wyłożyć podsmażone grzyby.

Na koniec roztrzepać jaja, dodać przyprawy.