4 os.
60 min
Łatwe
4.40 zł / os.
Tatar z awokado i pomidorów
Składniki przepisu
2 pomidory
2 awodako
1 szalotka
1/2 cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oliwy Philosophie
szczypta chili
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru
1/2 woreczka ryżu Marysia
300 ml oleju rzepakowego Marysia
arkusz papieru do pieczenia Marysia
Przygotowanie przepisu

Rozgotuj ryż do miękkości. Tak przygotowany blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę rozsmaruj równomiernie na papierze do pieczenia lub macie silikonowej. Całość posyp solą i chili, następnie przełóż na blachę. Susz w piekarniku (ustawionym na 90 stopni) ok 60 min. Następnie rozgrzej w garnku olej i wrzucaj poszarpane elementy tiulu. Trzymaj w oleju kilka sekund (aż spuchną). Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Obraną szalotkę drobno posiekaj. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Miąższ warzywa pokrój w kosteczkę. Pestek nie wyrzucaj, odłóż do osobnego naczyńka. Awokado obierz i przygotuj jak resztę składników. Pomidora, szalotkę i awokado przełóż do misy. Delikatnie mieszając dolej: sok z cytryny oraz sos sojowy, całość posyp szczyptą cukru i dopraw chili. Tatara przełóż na talerz, formuj za pomocą miseczki lub ausztacherki. Podawaj z miąższem pomidora, chipsem ryżowym i zieleniną. Całość skrop oliwą.