2 os.
15 min
Łatwe
24.00 zł / os.
Tatar ze śledzia
Składniki przepisu
Filety śledziowe a’la Matias w oleju Master Fish (lub w zalewie)
Musztarda miodowa Zaczarowany Ogród
Ogórki konserwowe Zaczarowany Ogród
Marynowane kurki
Marynowane cebulki
Olej rzepakowy Marysia
Olej rydzowy, sezamowy lub ryżowy
Natka pietruszki
Natka szczypiorku
Pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku
Sól
Cukier
Przygotowanie przepisu

Filety śledziowe kroimy z paski 0,5 cm grubości, następnie w jak najdrobniejsze kawałki. Jeśli używamy filetów a’la matias w zalewie, musimy je wcześniej wymoczyć w wodzie (najlepiej 12 godzin). Cebulkę marynowaną kroimy na ósemki. Do cebulki dodajemy szczyptę cukru. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę i szczypiorek siekamy. Marynowane kurki siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy dwie łyżeczki musztardy miodowej, łyżkę oleju rzepakowego oraz pół łyżki oleju rydzowego. Delikatnie mieszamy całość. Doprawiamy mielonym czarnym pieprzem. Porcję tatara dekorujemy na talerzu kurkami, cebulkami marynowanymi, pietruszką oraz szczypiorkiem.