4 os.
15 min
Łatwe
5.25 zł / os.
Tofu a’la ryba
Składniki przepisu
Tofu wędzone i naturalne (ok. 400 gramów)
Łyżka przyprawy do ryb
2 jajka
6 łyżek bułki tartej
400 g kapusty kiszonej
Natka koperku
200 g marchewki mini
2 łyżki miodu
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Plasterki cytryny i zielona pietruszka do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Tofu odsączamy z nadmiaru wody, a następnie dzielimy na mniejsze porcje przypominające wielkością i kształtem stek rybny. Tofu możemy również podzielić w formę paluszków rybnych.

Każdą porcję tofu nacieramy solidną porcją przyprawy do ryb, następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Jajko doprawiamy solą. Zapanierowane porcje smażymy z każdej strony na złoty kolor na patelni z dodatkiem oleju.

Kapustę kiszoną siekamy i umieszczamy w rozgrzanym rondelku. Następnie dodajemy marchewkę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy 2 łyżki miodu oraz posiekany koperek i dwa ząbki czosnku, podlewając również całość odrobiną wody. Dusimy przez 10 minut.

Tofu podajemy na porcji kapusty, dekorując plasterkami cytryny oraz natką pietruszki.