2 os.
20 min
Łatwe
8.00 zł / os.
Tortilla española
Składniki przepisu
3 ziemniaki
3 szalotki Zaczarowany Ogród
40 g chorizo
1 łyżka śmietany 12% Mleczna Polana
25 g masła Mleczna Polana
3 łyżeczki oliwy z oliwek Pasta La Vista
3 jajka Marysia
1 łyżeczka papryki ostrej Na Szlaku Smaku
50 g szynki Serrano
80 g twardego sera
sól i pieprz do smaku Na Szlaku Smaku
pęczek szczypiorku
Przygotowanie przepisu

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, w między czasie rozgrzewamy patelnie oraz wlewamy na nią odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Co jakiś czas mieszamy, aby z każdej strony się zarumieniły. Przykrywamy.

Kiedy ziemniaczki się smażą, kroimy szalotki w cienkie piórka. Szalotkę smażymy na maśle w rondelku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, aby masło się nie spaliło. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut.

Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy w misce białka na lekko sztywną pianę. Wlewamy do ubitej piany żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i wszystko razem łączymy. Do masy dodajemy następnie podsmażone ziemniaczki, szalotkę, chorizo, serrano oraz twardy ser.

Na patelnie wlewamy oliwe z oliwek, a następnie całą masę. Smażymy z dwóch stron. Posypujemy na koniec tortille twardym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Można podawać.