Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki, w między czasie rozgrzewamy patelnie oraz wlewamy na nią odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Co jakiś czas mieszamy, aby z każdej strony się zarumieniły. Przykrywamy.
Kiedy ziemniaczki się smażą, kroimy szalotki w cienkie piórka. Szalotkę smażymy na maśle w rondelku, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, aby masło się nie spaliło. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut.
Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy w misce białka na lekko sztywną pianę. Wlewamy do ubitej piany żółtka, delikatnie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz, paprykę ostrą i wszystko razem łączymy. Do masy dodajemy następnie podsmażone ziemniaczki, szalotkę, chorizo, serrano oraz twardy ser.
Na patelnie wlewamy oliwe z oliwek, a następnie całą masę. Smażymy z dwóch stron. Posypujemy na koniec tortille twardym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Można podawać.