Włoszczyznę obierz, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Wywar przecedź przez sitko.
Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Boczek pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Garnek postaw na małym ogniu i wytapiaj boczek przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż 2 minuty. Po tym czasie wlej do garnka bulion. Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadź wywar do wrzenia. Do garnka wlej koncentrat i zamieszaj barszcz. Dodaj chrzan, sok z cytryny i zagotuj barszcz. Gorącym barszczem zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Barszcz dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Barszcz biały podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.