4 os.
35 min
Łatwe
4.60 zł / os.
Tradycyjny barszcz biały
Składniki przepisu
1 butelka koncentratu barszczu białego Zaczarowany Ogród
200 g boczku Rzeźnik Szymon
200 g białej kiełbasy Rzeźnik Szymon
4 jajka z wolnego wybiegu M Marysia
100 ml śmietanki UHT 30% Mleczna Polana
1 pęczek włoszczyzny
1 cebula
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
½ cytryny
1 łyżka chrzanu Zaczarowany Ogród
1 łyżka majeranku Na Szlaku Smaku
2 liście laurowe Na Szlaku Smaku
4 ziarenka ziela angielskiego Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Włoszczyznę obierz, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Wywar przecedź przez sitko.

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.

Boczek pokrój w kostkę i przełóż do garnka. Garnek postaw na małym ogniu i wytapiaj boczek przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż 2 minuty. Po tym czasie wlej do garnka bulion. Dodaj białą kiełbasę pokrojoną w plastry, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadź wywar do wrzenia. Do garnka wlej koncentrat i zamieszaj barszcz. Dodaj chrzan, sok z cytryny i zagotuj barszcz. Gorącym barszczem zahartuj śmietankę i wlej ją do garnka. Barszcz dopraw majerankiem, solą i pieprzem.

Barszcz biały podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.