4 os.
30 min
Łatwe
9.90 zł / os.
Tradycyjny karp w panierce
Składniki przepisu
4 płaty karpia
1 gałązka rozmarynu
3 jajka M Marysia
200 ml mleka 1,5% UHT Mleczna Polana
1 szkl. mąki luksusowej Marysia
1 szkl. bułki tartej Marysia
150 ml oleju rzepakowego Marysia
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu
Płaty karpia oczyść z łusek, przełóż do miski i zalej mlekiem. Odstaw na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.
Następnie odsącz płaty na ręczniku papierowym, dopraw solą i pieprzem. Mąkę i bułkę tartą przesyp na osobne talerze. Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem i dopraw solą oraz pieprzem.
Płaty karpia panieruj w mące, jajkach i w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej z gałązką rozmarynu. Kładź płaty karpia na rozgrzanym oleju i smaż z każdej strony na złoty kolor po 3-4 minuty.
Usmażonego karpia kładź na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Karpia podawaj z ulubionymi dodatkami.