Wykonaj zaczyn. Do misy robota kuchennego wrzuć drożdże, dodaj 3 łyżki cukru i ciepłe mleko i 3-4 łyżki mąki, tyle aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Kręć ciasto w misie kilka minut do pokazania się bąbelek powietrza. Odstaw ciasto w misie w ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodaj 2 żółtka, ok 450 g mąki i rozpuszczone 100 g masła. Dodaj (cukier) i aromat. Wyrabiaj ciasto w misie przez kolejne 10 min na jednolita gładka masę.
Po wyrobieniu przełóż do szklanego naczynia i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na
1 h. Przykryj ciasto lnianą lub bawełnianą ściereczką.
Po wyrośnięciu ciasto podziel na 2 części. Podsyp ciasto mąką, rozwałkuj na ok 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto drożdżowe wyłóż ½ masy makowej i dodaj bakalie. Zwiń ciasto w rulon i przełóż na papier do pieczenia. Tak samo zrób z 2 częścią.
Przełóż oba rulony ciasta w papierze na blachę. Odłóż znów do wyrośnięcia na ok 20-30 min
Piecz makowce 40 min w temperaturze 180 stopni C.
Z soku i cukru pudru wykonaj lukier. Polukruj ciasto i udekoruj skórką pomarańczową.