4 os.
30 min
Łatwe
6.80 zł / os.
Trzydaniowy obiad w 30 minut!
Składniki przepisu
200 g boczku surowego wędzonego
200 g serka mascarpone
2 ogórki
2 słodkie papryki
Opakowanie pierogów z mięsem Go Tove 400 g
150 g tartej mozzarelli
200 ml słodkiej śmietanki
500 ml mleka
Mango
300 ml jogurtu naturalnego
Biała cebula
5-6 kromek chleba tostowego
2 opakowania serka topionego
Natka pietruszki i koperku
Świeża bazylia
Majeranek
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Miód lub cukier opcjonalnie do mango lassi
Przygotowanie przepisu

Sałatka: ogórka kroimy w cienkie plasterki, paprykę w krążki. Przekładamy do miski, dodajemy pieprz i skrapiamy oliwą z oliwek. Odstawiamy do przegryzienia. Tuż przed podaniem dodajemy posiekany koperek oraz odrobinę soli.

Zupa serowa: do rondelka wlewamy mleko, słodką śmietankę, dodajemy tartą mozzarellę i serki topione. Co jakiś czas mieszamy. Kiedy zupa zagotuje się, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem.

Sos: cebulę i boczek kroimy w kostkę. Boczek wrzucamy na patelnię. Po 2-3 minutach do podsmażonego boczku dodajemy cebulę i posiekany czosnek. Kiedy składniki wysmażą się, dodajemy 200 g serka mascarpone. Dusimy do połączenia się składników. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.

Chleb tostowy kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Przypiekamy, mieszając do uzyskania brązowej przypieczonej skórki.

Mango lassi: mango obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze części. Dodajemy 300 ml jogurtu naturalnego i miksujemy. Jeśli w pomieszczeniu jest ciepło, możemy wstawić do lodówki do czasu podania.

Pierogi z mięsem możemy ugotować lub podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy przez 3 minuty z każdej strony.

Zupę podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki, pierogi w towarzystwie sosu a’la carbnara z okrasą z boczku i cebulki oraz z sałatką. Mango lassi przelewamy do miseczek lub do szklanek.

Gotowe!