4 os.
30 min
Łatwe
6.50 zł / os.
TRZYDANIOWY OBIAD W 30 MINUT!
Składniki przepisu
2 filety z piersi kurczaka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki wrocławskiej
2 łyżki majonezu
1,5 świeżej papryki w różnych kolorach
3 jajka
Kopytka ziemniaczane
Natka pietruszki
Koperek
Odrobina oliwy z oliwek
1/2 opak. włoszczyzny mrożonej
1 opak. groszku zielonego mrożonego
1 l bulionu
2 opak. śmietanki 12%
1 opak. wiśni bez pestek mrożonych
3 łyżki cukru
Kisiel żurawinowy
Laska wanilii
Jogurt naturalny
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie przepisu

Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Paprykę również kroimy w kostkę dodajemy do pokrojonego kurczaka. Następnie łączymy z posiekaną natkę pietruszki i koperku. Dodajemy 4 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, obracając po ok. 4 minutach.

Zupa. Do garnka wlewamy nieco oliwy z oliwek, następnie mrożone warzywa: włoszczyznę oraz groszek i pozostawiamy do przesmażenia. Jeśli warzywa zaczną robić się miękkie, zalewamy je bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy płomień. Na końcu dodajemy śmietanę 12%, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki oraz koperku.

Żel z wiśni. Mrożone wiśnie wrzucamy do rozgrzanego rondelka i zasypujemy cukrem. Na koniec dodajemy kisiel żurawinowy. Miąższ z laski wanilii dodajemy do jogurtu naturalnego. Deser podajemy przekładając masę wiśniową jogurtem naturalnym.

Gotowe kopytka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i podajemy z kotletem, finalizując posiekaną natką zielonej cebulki