Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę i umieszczamy w misce. Paprykę również kroimy w kostkę dodajemy do pokrojonego kurczaka. Następnie łączymy z posiekaną natkę pietruszki i koperku. Dodajemy 4 łyżki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, trzy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu i mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek, obracając po ok. 4 minutach.
Zupa. Do garnka wlewamy nieco oliwy z oliwek, następnie mrożone warzywa: włoszczyznę oraz groszek i pozostawiamy do przesmażenia. Jeśli warzywa zaczną robić się miękkie, zalewamy je bulionem, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy płomień. Na końcu dodajemy śmietanę 12%, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę pietruszki oraz koperku.
Żel z wiśni. Mrożone wiśnie wrzucamy do rozgrzanego rondelka i zasypujemy cukrem. Na koniec dodajemy kisiel żurawinowy. Miąższ z laski wanilii dodajemy do jogurtu naturalnego. Deser podajemy przekładając masę wiśniową jogurtem naturalnym.
Gotowe kopytka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek i podajemy z kotletem, finalizując posiekaną natką zielonej cebulki