6 os.
65 min
Łatwe
5.50 zł / os.
Udka w sosie kawowym
Składniki przepisu
6 udek
Przyprawa do kurczaka
Cynamon
Curry
Świeżo mielony czarny pieprz
6 brzoskwini/ nektarynek
6 gruszek
400 g koziego sera
Sól i pieprz
2 łyżki masła
Natka pietruszki do dekoracji
Sos kawowy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki sosu sojowego
100 gramów kaparów
Odrobina pieprzu
Przygotowanie przepisu

Udka musimy zamarynować w cynamonie, mielonym czarnym pieprzu, curry, przyprawie do kurczaka oraz odrobinie soli. Przyprawy musimy wmasować w mięso. Odstawiamy na min. 20 minut. Po tym czasie pieczemy: najpierw przez 10-12 minut w temp., potem przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbawiając gniazd nasiennych. Brzoskwinie lub nektarynki dzielimy na pół i usuwamy pestkę. Owoce smażymy na maśle, w niskiej temperaturze, co jakiś czas delikatnie mieszając.

Sos kawowy: w rondelku śmietankę podgrzewamy z kawą rozpuszczalną, sosem sojowym oraz kaparami. Po wymieszaniu doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na małym ogniu na 8-10 minut do zredukowania. Doprawiamy odrobiną pieprzu.