4 os.
30 min
Średnie
5.60 zł / os.
Wątróbka drobiowa z cebulą
Składniki przepisu
800 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
1 cebula
4 ziemniaki
6 gałązek natki pietruszki
garść liści szczawiku
1 słoik sałatki z czerwonej kapusty Zaczarowany Ogród
3 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
100 ml białego wina
2 łyżki mąki uniwersalnej Marysia
4 łyżki oleju słonecznikowego Marysia
pieprz, do smaku
sól
Przygotowanie przepisu

Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do nich 2 łyżki masła. Dokładnie wymieszaj puree. Wątróbkę panieruj w mące wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i kładź na niego wątróbkę. Smaż po 1 minucie z każdej strony. Usmażoną wątróbkę przełóż na talerzyk.

Na tą samą patelnię z tłuszczem ze smażenia wrzuć posiekaną w plasterki cebulę. Smaż cebulę na małym ogniu na złoty kolor. Usmażoną cebulę zalej białym winem i dodaj na patelnię usmażoną wątróbkę. Zaczekaj, aż wino odparuje i dodaj 1 łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści, dodaj posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj zawartość patelni i zestaw ją z ognia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wątróbkę podawaj udekorowaną listkami szczawiku, z puree z ziemniaków i sałatką z czerwonej kapusty.