4 os.
45 min
Średnie
4.60 zł / os.
Wątróbka z grilla + sałatka z granatem i gruszką
Składniki przepisu
500 g wątróbek drobiowych
500 g gotowanych ziemniaków
Mix sałat
200 g sera żółtego w kostce
2 gruszki
Granat
Marynowane rzodkiewki
2-3 łyżki sosu słodko-kwaśnego
Kilka łyżek oliwy
Szczypta posiekanej natki pietruszki
Szczypta suszonego tymianku
Garść marynowanego czosnku
Sól i pieprz do smaku
500g (przemrożona najlepiej) gotowane ziemniaki 500g tymianek, cebula, olej, mix sałat, granat, gruszka, ser zółty w kostce, sos słodko kwaśny, natka pietruszki
Przygotowanie przepisu

Wątróbkę kroimy na mniejsze elementy i usuwamy łączenia: żyłki i naczyńka. Grillujemy na tacce aluminiowej podlanej oliwą z oliwek zachowując odstępy pomiędzy porcjami wątróbki. Grillujemy kilka minut z każdej strony, aby wątróbka przypiekła się z wierzchu, ale by środku pozostała soczysta.

Sałatka: do mixu sałat dodajemy cebulę pokrojoną w cienkie plastry, obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Dodajemy ser żółty również pokrojony w kostkę. Granat przecinamy na pół i wyciskamy pestki. Marynowane rzodkiewki kroimy na plasterki. Mieszamy. Sałatka gotowa.

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy wrzucamy ugotowane wcześniej ziemniaki. Posypujemy posiekaną natką pietruszki, suszonym tymiankiem i smażymy przez 10 minut.

Na talerzu doprawiamy wątróbkę solą i pieprzem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami, sałatką oraz marynowanymi ząbkami czosnku.