4 os.
25 min
Łatwe
5.50 zł / os.
Wegańska zupa marchwiowa
Składniki przepisu
500 g marchwi
1 cebula
1 por
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
½ papryczki chili
½ pęczka kolendry
2 łyżki masła orzechowego Chrup
1 puszka mleka kokosowego Na Szlaku Smaku
800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
1 łyżka curry Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Marchew obierz i pokrój na plasterki. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Białą część pora obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Czosnek obierz, zmiażdż i drobno posiekaj.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę. Smaż 2-3 minuty. Następnie dodaj masło orzechowe, pastę curry, czosnek, pora i marchewkę i smaż jeszcze przez 4-5 minut. Po tym czasie zalej warzywa bulionem oraz mlekiem kokosowym i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem. Zamieszaj zupę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Gotową zupę podawaj z drobno posiekaną papryczką chili oraz listkami kolendry.