
Bakłażana kroimy wzdłuż w grubsze plastry. Plastry układamy na rozgrzanej patelni i grillujemy z każdej strony przez ok 3 minuty.
Sos beszamelowy: mąkę wsypujemy do rondelka i podprażamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy masło, a po chwili mleko. Redukujemy ogień do minimum i systematycznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i gałką muszkatołową. Mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Składamy zapiekankę: dno naczynia żaroodpornego pokrywamy cienką warstwą beszamelu. Następnie układamy bakłażany i posypujemy gruboziarnistą przyprawą do dań kuchni włoskiej. Układamy kawałki sera feta, posypujemy kuminem, dodajemy listki świeżej bazylii, na wierzchu warstwy układamy plastry sera żółtego i podlewamy beszamelem. W ten sposób tworzymy kolejne warstwy.
Wierzch zapiekanki pokrywamy beszamelem, dodajemy zioła prowansalskie oraz żółty ser.
Pieczemy w 185 stopniach przez 40-45 minut. Po wyciągnięciu z pieca pozostawiamy zapiekankę na 15 minut, by odpoczęła.
Podajemy ze spieczonymi na chrupko pszennym plackami.