6 os.
65 min
Łatwe
4.80 zł / os.
Wege dla każdego! Zapiekanka z bakłażana
Składniki przepisu
4 bakłażany
500 g sera feta
Ser żółty tarty lub w plastrach (ok. 20 plastrów lub 300 g)
Świeża bazylia
Gruboziarnista przyprawa do dań włoskich Na Szlaku Smaku
Kmin rzymski (kumin)
4 placki tortilla
Zioła prowansalskie
Sos beszamelowy:
80 g mąki
1 litr mleka
25 g masła
Szczypta soli
Szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie przepisu

Bakłażana kroimy wzdłuż w grubsze plastry. Plastry układamy na rozgrzanej patelni i grillujemy z każdej strony przez ok 3 minuty.

Sos beszamelowy: mąkę wsypujemy do rondelka i podprażamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy masło, a po chwili mleko. Redukujemy ogień do minimum i systematycznie mieszamy. Doprawiamy odrobiną soli i gałką muszkatołową. Mieszamy, aż sos zgęstnieje.

Składamy zapiekankę: dno naczynia żaroodpornego pokrywamy cienką warstwą beszamelu. Następnie układamy bakłażany i posypujemy gruboziarnistą przyprawą do dań kuchni włoskiej. Układamy kawałki sera feta, posypujemy kuminem, dodajemy listki świeżej bazylii, na wierzchu warstwy układamy plastry sera żółtego i podlewamy beszamelem. W ten sposób tworzymy kolejne warstwy.

Wierzch zapiekanki pokrywamy beszamelem, dodajemy zioła prowansalskie oraz żółty ser.

Pieczemy w 185 stopniach przez 40-45 minut. Po wyciągnięciu z pieca pozostawiamy zapiekankę na 15 minut, by odpoczęła.

Podajemy ze spieczonymi na chrupko pszennym plackami.