Panierka: (do wszystkich kotletów w tym odcinku używamy tej samej kompozycji)
Na talerzu mieszamy mąki oraz bułkę tartą i otręby pszenne. Panierka będzie potrzebna do obtoczenia wszystkich kotletów.
Kotlety z ciecierzycy
Do miski przesypujemy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę oraz sos sojowy, doprawiamy szczyptą czarnej soli. Całość ugniatamy rękoma. Do ugniecionej ciecierzycy dodajemy przyprawę do sałatek oraz odrobinę mąki pszennej, która zagęści naszą masę. Formujemy kotlet, który obtaczamy w panierce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Kotlety z boczniaka
Boczniaka obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu ziołowego, następnie panierujemy w mieszance bułki, mąki i otrębów i smażymy na oleju.
Kotlety z kalafiora
Kalafiora kroimy na grube plastry, obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu ziołowego, następnie panierujemy w mieszance bułki, mąki i otrębów i smażymy na oleju.