2 os.
30 min
Łatwe
8.35 zł / os.
WEGE Kotlety z ciecierzycy, boczniaka i kalafiora
Składniki przepisu
Czubata łyżka bułki tartej Marysia
Czubata łyżka mąki pszennej Marysia
Pół łyżki mąki krupczatki Marysia
Garść otrębów pszennych
400 g ugotowanej ciecierzycy
1 cebula podsmażona
Czarna sól
Sos sojowy
Przyprawa do sałatek Na Szlaku Smaku
Odrobina mąki pszennej Marysia
Olej do smażenia Marysia
Boczniaki
2 jajka Marysia
Pieprz ziołowy N Szlaku Smaku
Olej do smażenia Marysia
1 kalafior
2 jajka Marysia
Pieprz ziołowy Na Szlaku Smaku
Olej do smażenia Marysia
Przygotowanie przepisu

Panierka: (do wszystkich kotletów w tym odcinku używamy tej samej kompozycji)

Na talerzu mieszamy mąki oraz bułkę tartą i otręby pszenne. Panierka będzie potrzebna do obtoczenia wszystkich kotletów.

Kotlety z ciecierzycy

Do miski przesypujemy ugotowaną ciecierzycę, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę oraz sos sojowy, doprawiamy szczyptą czarnej soli. Całość ugniatamy rękoma. Do ugniecionej ciecierzycy dodajemy przyprawę do sałatek oraz odrobinę mąki pszennej, która zagęści naszą masę. Formujemy kotlet, który obtaczamy w panierce. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kotlety z boczniaka

Boczniaka obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu ziołowego, następnie panierujemy w mieszance bułki, mąki i otrębów i smażymy na oleju.

Kotlety z kalafiora

Kalafiora kroimy na grube plastry, obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem pieprzu ziołowego, następnie panierujemy w mieszance bułki, mąki i otrębów i smażymy na oleju.