4 os.
30 min
Średnie
3.45 zł / os.
Wielkanocny Kulebiak
Składniki przepisu
50 g masła ekstra Mleczna Polana
180 ml mleka Mleczna Polana
25 g drożdży świeżych Marysia
400 g mąki chlebowej
2 jajka
40 g cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Marysia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
olej słonecznikowy Marysia
3 łyżki mleka Mleczna Polana
100 g kaszy gryczanej (ugotowanej) Marysia
100 g twarogu tłustego Mleczna Polana
100 g wędzonego boczku
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Mleczna Polana
2 gałązki natki pietruszki
1 gałązka mięty
1 łyżka miodu Zaczarowany Ogród
1/2 cytryny
1 łyżka kminku
4 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
pieprz w młynku
sól
Przygotowanie przepisu

Ciasto:

Masło rozpuść w rondelku i dodaj mleko. Podgrzej do ok. 40oC. Przelej do dzieży i dodaj cukier i drożdże, dokładnie połącz. Przesiej mąkę, dodaj proszek, sól i sodę. Do rozpuszczonego masła z mlekiem dodaj jajko i ponownie wymieszaj. Powoli dodawaj mąkę przy włączanym na wolne obroty mikserze. Jak tylko się połączą mieszaj ok. 10 min na wyższych obrotach. Przełóż ciasto uformowane w kulę do nasmarowanej olejem miski i przykryj folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 h, aż podwoi objętość.

Farsz:

Boczek pokrój w kostkę i smaż na suchej patelni do uzyskania złotego koloru, na koniec dodaj posiekany czosnek, kminek i krótko smaż. W misce połącz twaróg ze śmietaną, dodaj startą skórkę z cytryny i sok. Dodaj ugotowaną kaszę i boczek. Natkę i miętę posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Dodaj miód i pieprz i połącz. Jeśli potrzeba dodaj soli do smaku i ewentualnie trochę więcej śmietany do uzyskania jednolitej masy.

W misce roztrzep jajko z mlekiem. Ciasto po wyrośnięciu rozwałkuj między dwoma pergaminami na grubość około 1 cm. Rozłóż na nim farsz i zawiń. Zaciśnij brzegi i z góry posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp pieprzem, solą i kminkiem.

Odstaw pod przykryciem na 30 min do 1 h do ponownego wyrośnięcia i piecz w temp. 180oC przez około 25 min.