Boczek wędzony kroimy w dużą kostkę 2x2 cm i wrzucamy na gorącą patelnię do przesmażenia, po czym ściągamy na talerz. Kroimy pieczarki: małe tylko na połówki, średnie na ćwiartki, duże na ósemki i umieszczamy w naczyniu, w którym smażyliśmy boczek i dodajemy masło oraz odrobinę oleju.
W międzyczasie marchew kroimy w plastry i dodajemy na patelnię w miejsce przesmażonych pieczarek, które również zdejmujemy na talerz. Do marchwi ponownie dodajemy masło z odrobiną oleju.
Białą cebulę szalotkę kroimy w dość duże kawałki, a pora w grubsze talarki. Znów: podduszoną marchew ściągamy z patelni i w to miejsce dodajemy pokrojoną cebulę i jeśli to konieczne, masło.
Zdejmujemy podsmażoną cebulę i na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę wołową i dusimy pod przykryciem 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy 4-5 liści laurowych, czerwone wino, koniak, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Dodajemy wreszcie podsmażone wcześniej składniki: boczek, pieczarki, marchew i cebulę. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 50 minut.
Teraz dodajemy posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i bulion wołowy, przy czym niewielką ilość bulionu przelewamy do osobnej miski, łączymy z winem i zagęszczamy mąką, wlewając następnie do naczynia z daniem i dusimy jeszcze 8-10 minut.
Bœuf Bourguignon jest gotowa!