8 os.
120 min
Łatwe
6.80 zł / os.
Wołowina po burgundzku
Składniki przepisu
1 kg łopatki wołowej
300 g wędzonego boczku
200 g małych pieczarek
2 duże marchewki lub 200 g marchewek mini
2-3 średnie białe cebule
4 cebule szalotki
Połowa pora (biała część)
3-4 ząbki czosnku
100 g masła ekstra
Kilka łyżek oleju roślinnego
500 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu wołowego
100 ml koniaku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
4-5 liści laurowych
Natka pietruszki
Sól i pieprz
Przygotowanie przepisu

Boczek wędzony kroimy w dużą kostkę 2x2 cm i wrzucamy na gorącą patelnię do przesmażenia, po czym ściągamy na talerz. Kroimy pieczarki: małe tylko na połówki, średnie na ćwiartki, duże na ósemki i umieszczamy w naczyniu, w którym smażyliśmy boczek i dodajemy masło oraz odrobinę oleju.

W międzyczasie marchew kroimy w plastry i dodajemy na patelnię w miejsce przesmażonych pieczarek, które również zdejmujemy na talerz. Do marchwi ponownie dodajemy masło z odrobiną oleju.

Białą cebulę szalotkę kroimy w dość duże kawałki, a pora w grubsze talarki. Znów: podduszoną marchew ściągamy z patelni i w to miejsce dodajemy pokrojoną cebulę i jeśli to konieczne, masło.

Zdejmujemy podsmażoną cebulę i na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę łopatkę wołową i dusimy pod przykryciem 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy 4-5 liści laurowych, czerwone wino, koniak, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz. Dodajemy wreszcie podsmażone wcześniej składniki: boczek, pieczarki, marchew i cebulę. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze 50 minut.

Teraz dodajemy posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki i bulion wołowy, przy czym niewielką ilość bulionu przelewamy do osobnej miski, łączymy z winem i zagęszczamy mąką, wlewając następnie do naczynia z daniem i dusimy jeszcze 8-10 minut.

Bœuf Bourguignon jest gotowa!