8 os.
30 min
Łatwe
3.60 zł / os.
Włoskie Semifreddo
Składniki przepisu
400 ml śmietanki 30% Mleczna Polana
100 g cukry pudru
80 g borówek
80 g malin
sok z ¼ cytryny
szczypta kardamonu
50 g pistacji Bacalis
200 ml
śmietanki 30% Mleczna Polana
50 g masła Mleczna Polana
100 g cukru Dark Muscovado
świeża mięta
Przygotowanie przepisu

1. 400 ml śmietany ubijamy uważając, żeby masa nie była zbyt gęsta. Dodajemy odrobinę kardamonu oraz ulubione sezonowe owoce, pistacje oraz odrobinę soku z cytryny. Po wymieszaniu całości masę przekładamy do wysokiej keksówki i wstawiamy do zamrażalnika na 2-3 h.

2. W rondelku topimy masło, do którego dodajemy cukier Muscovado oraz śmietankę, dokładnie mieszamy ze sobą składniki do uzyskania konsystencji sosu.

3. Semiffredo podajemy polane sosem, przystrojone kilkoma świeżymi truskawkami oraz listkami mięty.