Rozgrzewamy garnek. Ziemniaków nie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy na gorący roztopiony smalec. Cebulę kroimy w średniej wielkości piórka. Dorzucamy do lekko podpieczonych ziemniaków. Pozostawiamy na małym ogniu na 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Suszone grzyby umieszczamy w misce, zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy.
Ziemniaki i cebulę doprawiamy majerankiem, pieprzem czarnym mielonym i zalewamy pozostałą ilością bulionu. Zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Następnie dodajemy grzyby wraz z bulionem, w którym namiękały. Od tego momentu zalewajkę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 15-20 minut.
Dodajemy zakwas żytni na żurek i mieszamy. Dwa ząbki czosnku siekamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy, cały czas mieszając.
Na talerzu dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, łyżeczkę chrzanu, ugotowane jajko i kilka listków świeżej natki pietruszki.