6 os.
45 min
Łatwe
4.30 zł / os.
Zalewajka z ziemniakami i jajkiem
Składniki przepisu
1 butelka zakwasu żytniego Zaczarowany ogród
3 średniej wielkości ziemniaki
1 czerwona cebula
1,5 l bulionu
30 g grzybów suszonych
Łyżka majeranku
Pół łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
3 łyżki smalcu
2 ząbki czosnku
Przygotowanie przepisu

Rozgrzewamy garnek. Ziemniaków nie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy na gorący roztopiony smalec. Cebulę kroimy w średniej wielkości piórka. Dorzucamy do lekko podpieczonych ziemniaków. Pozostawiamy na małym ogniu na 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Suszone grzyby umieszczamy w misce, zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy.

Ziemniaki i cebulę doprawiamy majerankiem, pieprzem czarnym mielonym i zalewamy pozostałą ilością bulionu. Zostawiamy pod przykryciem na 10 minut.

Następnie dodajemy grzyby wraz z bulionem, w którym namiękały. Od tego momentu zalewajkę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 15-20 minut.

Dodajemy zakwas żytni na żurek i mieszamy. Dwa ząbki czosnku siekamy i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i jeszcze chwilę gotujemy, cały czas mieszając.

Na talerzu dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany, łyżeczkę chrzanu, ugotowane jajko i kilka listków świeżej natki pietruszki.