4 os.
25 min
Średnie
7.70 zł / os.
Zapiekana papryka
Składniki przepisu
1 filet z kurczaka
100 g kaszy bulgur Marysia
100 g mozzarelli w kulce
4 czerwone papryki
1 pomidor
2 garści rukoli
½ cukinii
2 ząbki czosnku Zaczarowany Ogród
2 gałązki natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek Philosophie
½ łyżeczki bazylii Na Szlaku Smaku
sól, pieprz Na Szlaku Smaku do smaku
Przygotowanie przepisu

Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię przekrój na pół, usuń nasiona, a miąższ wraz ze skórką pokrój w kostkę. Filet z kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią kurczaka. Smaż 3-4 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek oraz cukinię. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i smaż kolejne 4 minuty. Na koniec dodaj kaszę bulgur, bazylię oraz posiekanego pomidora. Dokładnie wymieszaj farsz i zestaw patelnię z ognia.

Połówki papryk napełnij przygotowanym farszem. Na wierzchu ułóż porwaną na kawałki mozzarellę. Papryki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 180oC. Blaszkę z paprykami wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut.

Gotowe papryki podawaj na rukoli posypane świeżo posiekaną natki pietruszki.