4 os.
30 min
Średnie
7.20 zł / os.
Zapiekana pierś kurzęca
Składniki przepisu
2 filety z kurczaka
200 g kaszy bulgur Marysia
1 kulka mozzarelli
2 łyżki masła ekstra 82% Mleczna Polana
1 czerwona cebula
6 pieczarek Zaczarowany Ogród
2 pomidory
4 gałązki świeżej bazylii
4 łyżki przecieru pomidorowego Zaczarowany Ogród
1 łyżeczka oregano Na Szlaku Smaku
2 łyżki oleju rzepakowego Marysia
sól, pieprz Na Szlaku Smaku, do smaku
Przygotowanie przepisu

Kaszę bulgur ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kaszę bulgur przełóż do miski, dodaj pokrojone pomidory oraz przecier. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój wzdłuż na połowę. Mięso natrzyj solą, pieprzem i oregano.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i przełóż na nią kurczaka. Smaż po 1 minucie z każdej strony. Usmażone mięso przełóż na talerzyk.

Cebulę obierz i pokrój w pióra. Pieczarki opłucz i pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć na nią cebulę. Smaż przez 2 minuty, a następnie dodaj pieczarki.

Smaż przez 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kaszę bulgur przełóż do naczynia do zapiekania. Na kaszy ułóż filety z kurczaka. Na kurczaka wyłóż cebulę i pieczarki. Na wierzchu ułóż mozzarellę porwaną na kawałki.

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekaj przez 15 minut.

Gotową zapiekankę podawaj z listkami bazylii.