6 os.
60 min
Łatwe
4.25 zł / os.
Zapiekanka pasterska
Składniki przepisu
1 kg ugotowanych/potłuczonych ziemniaków
2 x 500 g mięsa mielonego wieprzowego Rzeźnik Szymon
50 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
Pomidory krojone Pasta la Vista
1/2 puszki fasolki czerwonej konserwowej Zaczarowany Ogród,
Przyprawy: kminek, tymianek, lubczyk, papryka ostra i słodka, sól,
majeranek i czosnek Na Szlaku Smaku
gałka muszkatołowa
Beszamel
50 g masła ekstra 82% Mleczna Polana
2 łyżki mąki luksusowej Marysia
200-250 ml mleka 3,2% Mleczna Polana
Gałka muszkatołowa
Sól i pieprz Na Szlaku Smaku – do smaku
Przygotowanie przepisu

Brytfankę lub naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, na dnie umieść warstwę ugotowanych potłuczonych ziemniaków, dopraw pieprzem i solą. W międzyczasie usmaż na patelni mięso mielone, dopraw przyprawami. Smaż 15-20 min. Dodaj do mięsa pomidory krojone, fasolę czerwoną, sól, smaż 10 min. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj gałkę muszkatołową i ewentualnie mleko, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ziemniaki w brytfance posyp majerankiem, lubczykiem, czosnkiem. 2 warstwę zapiekanki stanowi przygotowane mięso mielone. 3 warstwę stanowią ziemniaki oraz beszamel. Zapiekankę piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C.