Brytfankę lub naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, na dnie umieść warstwę ugotowanych potłuczonych ziemniaków, dopraw pieprzem i solą. W międzyczasie usmaż na patelni mięso mielone, dopraw przyprawami. Smaż 15-20 min. Dodaj do mięsa pomidory krojone, fasolę czerwoną, sól, smaż 10 min. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu beszamelowego. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj gałkę muszkatołową i ewentualnie mleko, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Ziemniaki w brytfance posyp majerankiem, lubczykiem, czosnkiem. 2 warstwę zapiekanki stanowi przygotowane mięso mielone. 3 warstwę stanowią ziemniaki oraz beszamel. Zapiekankę piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C.